Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Shakespeare versus de Vere

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

William Shakespeare

Hodně se vedou spory o jeho totožnosti, ale na jeho talentu se všichni shodnou. S.napsal nejméně 36 her,mezi nimi taková díla jako Hamlet,Král Lear nebo Romeo a Julie a velkolepý soubor 154 sonetů a několik delších básní. Ortodoxní názor je, že to byl William Shakespeare, který se narodil ve Stratfordu nad Avonou v roce 1564 a zemřel 1616. Ale množství důkazů nasvědčuje tomu, že to byl pseudonym Edwarda de Vere, 17.hraběte z Oxfordu a že Shakspere byl jen prosperující kupec, kterého obchod zavedl do Londýna, ale s psaním her neměl nic společného. Domněnka, že tím velkým dramatikem byl Shakspere se vynořila až roku 1623, sedm let po Shaksperově smrti, když vyšlo první foliové vydání Shakespearových děl. Aby se dalo pochopit proč je nepravděpodobné, že byl Shakspere dramatikem je nutné vysvětlit ortodoxní verzi jeho životopisu. Shaksperův otec, John, kdysi dost prosperoval, ale přišli na něj těžké časy, a tak William vyrůstal v těžkých finančních poměrech. Přesto chodil na gymnázium, kde studoval latinu a klasickou literaturu. Když mu bylo 18 přivedl do jiného stavu dívku jménem Anne Hathaway. Když mu bylo 21 musel již živit ženu a 3 děti. Na začátku 90.let byl v Londýně jako člen kočovné herecké společnosti. Jako herec byl úspěšný, ale později svou činnost rozšířil na psaní poezie a her. V roce 1598 již byl oslavovaný jako největší ze všech anglických spisovatelů ať už žijících nebo mrtvých. Během pár let zbohatl a koupil si drahý dům ve Stratfordu. Bohužel velkou část této biografie tvoří jen dohady. Neexistuje žádný záznam, že Shakspere studoval na gymnáziu, žádné rukopisy her psané jeho vlastní rukou, ani pasáže, dopisy, poznámky, diáře. Kromě 6 podpisů na úředních listinách vlastně neexistuje vůbec NIC ručně psaného. Soudě podle všeho měl Shakspere do spisovatele hodně daleko, možná ani neuměl psát, možná byl dokonce negramotný. Jestli byl Shakspere Shakespearem pak je to jediný spisovatel v historii o jehož dětech je známo, že byly negramotné. A nakonec jeho poslední vůle. Dokument je dlouhý 3 strany a obsahuje podrobný seznam majetku i s bohatým odkazem. Nikde však není zmínka o jeho hrách, rukopisech nebo knihách. Také jeho smrt v roce 1616 zůstala nepovšimnuta a to v době kdy bylo zvykem anglických básníků vystrojovat si dlouhé chvalozpěvy, když zemřel některý z nich.
A tak se v posledních letech mínění díky nahromaděným důkazům silně přiklonilo na stranu Edwarda de Vere. Narodil se jako syn a dědic 16.hraběte z Oxfordu. Vedl dobrodružný život a jako dědici titulu se mu dostalo patřičného výcviku ve veškeré činnosti typické pro lorda: jízdě na koni, lovectví, vojenském umění, hudbě a tanci. Měl soukromé učitele francouzštiny a latiny. A rok studoval právo na fakultě v Londýně. Ve 12 se stal královským chráněncem a byl mu přidělen poručník. Ve 21 letech se oženil s Anne Cecilovou, dcerou svého poručníka. Ve 24 letech se vydal na cestu po Evropě. Na zpáteční cestě jej přepadli piráti, tak jako hlavního hrdinu ve hře Hamlet). Během 5tiletého odloučení od manželky měl Edward poměr s jednou dvorní dámou a přivedl ji do jiného stavu. Přítel oné dámy ho napadl za to co provedl a vážně zranil. Nějakou dobu trvaly mezi oběma rody pouliční potyčky (to připomíná Romea a Julii). Po návratu k manželce spolu měli 5 dětí. Jeho zlá finanční situace se zlepšila, protože mu královna udělila doživotní důchod ve výši 1000 liber ročně. A od té doby se začali objevovat básně od neviditelného autora Williama Shakespeara. Edward zemřel v roce 1604 během morové epidemie. Zdá se, že De Vere dokonale splňuje nároky na tajemného W.S. na rozdíl od Shakspera. Měl výtečné vzdělání, byl šlechtic a měl znalosti o životě u dvora. Celý život se zajímal o divadlo a je známo, že jako mladý psal pod svým jménem poezii a hry. Dokonce i hry W.S. obsahují velký počet příhod a postav u nichž lze určit příbuznost s událostmi a osobami ze života Edwarda de Vere. Je několik možností proč svou totožnost tajil. 1) V té době existovalo přísné tabu, že šlechtici nesmějí psát poezii pro komerční divadlo.
2) Mnoho sonetů W.S. je určeno milované ženě. Kdyby autorství přiznal ztrapnil by svou manželku.
3) Ještě horší bylo, že mnoho sonetů bylo určeno muži, což se často vykládá tak, že autor byl homosexuál.
Každopádně by rozpoutal drby, které by byly pro jeho rodinu trapné. A tak než byla napsána první Shakespearova biografie (to bylo v roce 1709) byli ti co znali pravdu již dávno po smrti.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT